Răspunsuri importante despre parodontoză

În ultima vreme, este posibil să fi auzit tot mai des vorbindu-se despre parodontoză, întrucât cazurile de pacienți care ajung cu această afecțiune la dentist au crescut îngrijorător. În ciuda faptului ca anual se organizează campanii de promovare a igienei orale și ești trimis numaidecât la dentist, măcar pentru un control de rutină, consideri că încă nu este momentul să faci acest pas, mai ales că nu ai dureri de dinți. Parodontoza este o afecțiune care nu doare neapărat, dar acest lucru nu înseamnă că ea nu există în cavitatea ta bucală sau că nu ai nevoie de tratament pentru parodontoză. Iată câteva dintre cele mai importante întrebări despre parodontoză și răspunsurile aferente.

Care sunt simptomele parodontozei?

Parodontoza se manifestă prin sângerarea gingiilor în timpul periajului, umflarea gingiilor, dureri în zona gingiei, coborârea lor și mișcarea dinților.

Poți moșteni parodontoza de la părinți?

În mod normal, parodontoza nu este o afecțiune moștenită, însă poate fi favorizată de o condiție ereditară: rezistența scăzută a gingiilor în fața infecțiilor.

Care sunt cauzele parodontozei?

Igiena orală necorespunzătoare și lipsa controalelor stomatologice sunt două dintre cauzele parodontozei, deoarece pe suprafața dinților și a coroanelor dentare ce imbraca dintii se formează tartrul, care este un material poros si care retine placa bacteriana, oricat de bine ne periem dintii.

Parodontoza poate fi vindecată?

În prima etapă a bolii, la stadiul de gingivită, parodontoza poate fi vindecată cu succes, dar pe măsură ce afecțiunea se agravează, tratamentele devin tot mai dificile.

Parodontoza poate fi tratată cu medicamente?

Nu, încă nu există medicamente care să trateze parodontoza , dar se folosesc anumite antibiotice, vaccinuri, paste de dinți speciale și ape de gură ca tratament complementar, după înlăturarea infecției.

Cum poate fi tratată parodontoza?

În ceea ce privește măsurile stomatologice pentru tratamentul parodontozei, acestea constau în detartrajul minuțios al dinților, plombarea cariilor, corectarea anumitor lucrări dentare, operarea gingiilor și solidarizarea dinților.

Este nevoie de operație parodontală?

Da,in cazurile mai avansate de boala, pentru o curățare completă a infecției și a tartrului subgingival este necesară operația parodontală.

Bolile parodontale și afecțiunile organismului

Bolile parodontale influențează categoric sănătatea generală a organismului, deși la prima vedere ai putea spune că nu găsești nicio legătură între afecțiunile dentare și cele depistate în alte zone ale corpului tău.
Parodontoza este o boală din ce în ce mai comună în societatea modernă și grăbită și nu greșim dacă spunem că este unul dintre dușmanii tăcuți ai sănătății tale. De la afecțiunile dinților și gingiei se pot declanșa sau agrava o mulțime de alte boli și complicații (inclusiv endocardita bacteriana) , de aceea este important să tratezi răul de la rădăcină cu o vizită la cabinetul medicului stomatolog.

Bolile parodontale si impactul asupra organismului

Un studiu realizat recent de o echipă formată din 70 de experți de la Academia Americană de Parodontologie (AAP) și Federația Europeană de Parodontologie (FEP) arată că bolile parodontale sunt foarte periculoase pentru organism, deoarece cresc riscul declanșării unor boli precum:

  • Diabet
  • boli cardiovasculare
  • complicații in sarcină
  • afecțiuni respiratorii
  • disfuncții erectile
  • cancer
  • afecțiuni renale cronice
  • artrită reumatoidă
  • sindrom metabolic (hipertensiune arterială, obezitate, rezistență la insulină)

Parodontoza si bolile inimii

Riscul declanșării bolilor inimii poate fi favorizat și de parodontoză, întrucât bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în sânge prin leziunile țesutului parodontal. Odată intrate în sânge, ele pot contribui la formarea plăcilor ateromatoase, care la rândul lor pot produce înfundarea arterelor și declanșarea aritmiei, hipertensiunii, cardiomiopatiei ischemice, infarctului sau insuficienței cardiace.

Parodontoza si diabetul

Pacienții care au o parodontoză moderată sau severă au șanse mai mari să-și declanșeze diabetul sau să sufere o agravare a acestei boli. Motivul: bolile parodontale dereglează nivelul zahărului din sânge.
Persoanele care suferă de boli parodontale sunt de 4 ori mai predispuse să aibă diabet, întrucât parodontoza este asociată și cu rezistența la insulină.

Bolile parodontale si informarea medicilor

Având în vedere faptul că există o relație strânsă între bolile parodontale și celelalte afecțiuni ale organismului, este recomandat să-ți faci un set complet de analize și să mergi la un control stomatologic. Dacă medicii îți spun că ești predispus la anumite afecțiuni, dentistul trebuie să știe acest lucru. De asemenea, dacă dentistul îți spune că suferi de parodontoză, este important să comunici acest lucru și celorlalți medici, pentru a putea primi cele mai potrivite tratamente.