Fumatul are un impact distinctiv și durabil asupra dinților, în afara altor efecte fiziologice grave la nivelul organelor vitale ale organismului. Renunțarea la acest viciu conduce la ameliorarea simptomelor declanșate de tutun la nivelul cavității bucale.

Efectele fumatului asupra danturii: simptomatologie

Majoritatea avertismentelor medicale se referă la riscul crescut de dezvoltare a cancerului pulmonar pe fondul consumului zilnic de țigarete, însă și sănătatea orală are de suferit din pricina acestui viciu, începând cu o gură urât mirositoare și continuând cu simptome mai grave.

Primul simptom resimțit de fumători este reducerea secreției de salivă, care curăță mucoasa bucală și dentiția, prevenind apariția cariilor dentare și a infecțiilor. Uscarea excesivă a gurii produce decolorarea dentară, care crește vulnerabilitatea dinților în fața apariției cariilor. În plus, mai ai de a face cu o respirație urât mirositoare, uneori chiar sub formă de halenă.

Un alt simptom provocat de fumat este pătarea dinților, din pricina depunerilor de nicotină și gudron, cele două ingrediente principale ale țigaretelor. Consistența gudronului permite substanței nocive să pătrundă în smalțul dinților, distrugându-l treptat.

Bolta palatină (cerul gurii) se inflamează sub efectul fumatului, înroșindu-se și devenind susceptibilă infecțiilor.

Un alt simptom al fumatului manifestat la nivelul gurii este întârzierea vindecării sângerărilor gingivale, proces provocat de circulația sangvină deficitară produsă de fumul de țigară și de substanțele nocive inhalate. Fluxul de sânge insuficient în cavitatea bucală conduce și la privarea gingiilor de nutrienți esențiali (în special vitamina C) pentru funcționalitatea lor optimă.

Halena (respirația urât mirositoare) și căderea danturii sunt alte efecte nocive pe care fumul le poate provoca asupra danturii.

Boala parodontală poate fi o altă consecință a viciului, survenită pe fondul fumatului activ. Afecțiunea apare atunci când țesutul moale și osul care ancorează mandibula sunt distruse de infecțiile bacteriene, la care organismul este susceptibil din pricina efectului de slăbire a sistemului imunitar exercitat de fumat.

Placa dentară este tot un simptom prezentat de fumători, fiind un mediu propice de multiplicare a bacteriilor care îmbolnăvesc dentiția. Cancerul oral este produs în cea mai mare proportie de fumat.

Tratamentul problemelor dentare cauzate de fumat

Experții în sănătate orală recomandă abandonarea irevocabilă a obiceiului fumatului, acest viciu afectând major eficacitatea intervențiilor stomatologice necesare pentru tratarea afecțiunilor dentare agravate de nicotină și tutun. Următorul pas în tratarea problemelor dentare cauzate de fumat este îmbunătățirea igienei dentare, prin periaj zilnic și folosirea aței dentare.

Fumătorii au nevoie de o curățare profesională a dinților (detartraj și lustruire), pentru îndepărtarea petelor cauzate de nicotină și gudron. Această intervenție este necesară cel puțin o dată la 6 luni.

Hidratrarea corespunzătoare prin consumul a minimum 10 pahare de apă pe zi ajută la eliminarea toxinelor din cavitatea bucală.