Detartrajul sau curatarea dintilor

Ce poate fi mai plăcut dimineața când te trezești, decât senzația de prospețime oferită de un periaj dentar eficient? Dinții curați, netezi și lucioși arată minunat și îți dau încredere să zâmbești larg. Dar ce te faci în momentul în care periajul nu mai poate îndeparta zonele cu tartru de pe suprafața dinților? Nu, tartrul nu trece de la sine, astfel ca degeaba aștepți să se întâmple o minune. Cea mai bună soluție pentru îndepărtarea tartrului o reprezintă detartrajul, fie el clasic sau detartraj cu ultrasunete.

Ce este detartrajul

Dinții sunt scăldați zilnic de salivă și, cel puțin la prima vedere, par feriți de orice pericol, însă bacteriile nu dispar cu una cu două. Dimpotrivă, placa bacteriană se depune pe suprafața dinților, se mineralizează și rămâne acolo până când te hotărăști să apelezi la un detartraj.
Este vorba despre o procedură stomatologică prin care dentistul curăță dinții, adică îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților folosind fie instrumente ultrasonice, fie instrumente manuale, fie aer comprimat. De cele mai multe ori, primele două metode de detartrare se combină, pentru un rezultat optim. Iată și câteva motive pentru care este indicat să îți faci un detartraj din șase în șase luni.

Detartrajul previne bolile parodontale

Tartrul este un prim indicator al dezvoltării bolii parodontale (parodontozei), de aceea este important să mergi la medicul dentist imediat ce descoperi astfel de depuneri. În general, tartrul nu se depune pe incisivii centrali de sus, întrucât aceștia sunt cei mai folosiți și se curăță cel mai ușor.
Măselele de sus si de jos, precum și incisivii centrali și laterali de jos sunt dinții cei mai predispuși la formarea tartrului. Cu ajutorul instrumentelor ultrasonice vei scapa de tartru și vei avea din nou dinți curați pentru următoarele luni.

Detartrajul  prelungește viața dinților

Detartrajul este, dacă vrei, asigurarea pentru o dantură impecabilă, cu dinți sănătoși mult timp de acum încolo. În popor circulă mai multe mituri cu privire la faptul că detartrajul nu este benefic și că afectează smalțul dinților, însă acestea sunt doar povești. În realitate, detartajul este una dintre cele mai importante și utile descoperiri din lumea medicală.

Este mai ieftin decât tratarea dinților bolnavi

În ultimii ani, detartrajul a devenit accesibil pentru tot mai multe persoane, deoarece prețurile sunt avantajoase, iar rezultatele excelente. De altfel, dacă nu ți-ai făcut până acum un detartraj, este bine să știi că este mai ieftin decât tratamentele pe care le poți face când ai dinții bolnavi și, până la urmă, este o investiție în sănătatea dinților tăi. Pretul detartrajului este cât se poate de accesibil tuturor.

Detartrajul și prevenirea paradontozei

Paradontoza este o boală ce afectează în principal rădăcina dinților și apare ca urmare a unui stil alimentar haotic sau a unor dereglări a glandelor endocrine sau din pricina unor factori genetici. Netratată, paradontoza poate duce la pierderea dinților sau la creșterea nivelului de zahăr în sânge, dar și la apariția riscului de atac de cord sau infarct.
Printre cele mai grave simptome ale paradontezei se numară resorbtia osoasa cu scaderea nivelului de implantare a radicinilor dentare in os ( dintii incep sa se miste si cad rand pe rand), pe langa gingiile umflate, roșii sau vinete, sensibile la atingere și care se dezlipesc ușor de pe dinți, respirația urât mirositoare sau distanțarea dinților.

Detartrajul, principalul inamic al paradontozei

Ai observat că de fiecare dată când te speli pe dinți apare sângerarea? Acesta este unul dintre cele mai comune si mai frecvente semne ale unei boli paradontale, care ar trebui să îți tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește grăbirea unei vizite la medicul stomatolog și realizarea cât mai rapidă a unui detartraj.
Tartrul este aliatul numarul 1 al paradontozei, deoarece această depunere ține gingia departe de dinte, iar spațiul creat poate duce la înmulțirea rapidă a microbiilor.
Tartrul conține numeroase bacterii care pot ataca atât coroana cât si rădăcina dinților, prin emanarea de toxine. La rândul lor, aceste toxine pot provoca inflamații și infecții la nivelul gingiilor. Neîndepărtat, acest tartru poate duce la paradontoză (pierderea dinților) sau afecțiuni și mai grave.
Una dintre cele mai noi tehnici de îndepărtare a tartrului este detartrajul, care se face prin ultrasunete, manual sau combinat.