Mituri despre aparatele dentare

Aparatul dentar fix, aparatul dentar mobil şi, în general, tratamentele protetice sunt evitate frecvent de pacienţi, în special din cauza miturilor care roiesc în jurul lor şi care sperie chiar şi cele mai curajoase persoane. Durerea, incapacitatea de a mânca alimentele preferate şi aspectul inestetic sunt doar câteva dintre motivele greşite pentru care mulţi pacienţi amână sau evită tratamentele protetice, punându-şi în pericol sănătatea orală. Iată cele mai frecvente mituri vehiculate în jurul aparatelor dentare!

Aparatul dentar se poate pune doar în copilarie (este doar pentru copii?)

Aparatele dentare sunt tratamente care pot fi aplicate persoanelor de orice vârstă atunci când se confruntă cu probleme protetice (dinţi strâmbi). Mitul conform căruia aparatul dentar se pune doar în copilarie a aparut din cauza faptului ca aceste tratamente  sunt mai frecvente în rândul copiilor decât al adulţilor. In cazul copiilor oasele sunt mai moi si mai maleabile, dar in cazul adultilor rezultatele sunt chiar mai spectaculoase.

Montarea si purtarea aparatului dentar provoacă durere?

Duererea este simptomul din cauza căruia cei mai mulţi pacienţi evită sa se programeze la stomatolog, indiferent de natura problemelor cu care se confruntă. Cu toate acestea, montarea aparatului dentar este unul dintre tratamentele stomatologice cel mai puţin dureroase. Durerea poate apărea la început, imediat după montare, şi este mai mult decât suportabilă. În plus, disconfortul dispare complet în doar câteva zile.

Este nevoie sa-ţi scoţi dinţi pentru montarea aparatului dentar?

In unele situatii, cand maxilarele sunt mai mici iar dintii care au erupt sau urmeaza sa erupa sunt mai mari, exista un deficit de spatiu care trebuie si poate fi asigurat doar prin extractia unor dinti. Insa, de cele mai multe ori nu este cazul. De obicei, in cazul extractiei se aleg dintii cu probleme (carii, deficit de mineralizare etc.) sau dinti din zona laterala. In functie de deficitul de spatiu se pot extrage 1 pana la maxim 4 dinti.

Aparatul dentar interferează cu alimentaţia şi masticaţia?

Un alt mit căruia mulţi tind sa-i dea crezare este acela conform căruia persoanele cu aparat dentar nu pot mânca orice şi au probleme cu masticaţia. Singurele produse asupra cărora medicii atrag atenția şi recomandă prudenţă sunt caramelele şi bomboanele gumate sau lipicioase care se pot prinde de brackeţi şi îi pot dezlipi în timpul masticaţiei. În rest, aparatul nu interferează deloc cu abilitatea de a mânca.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare sunt dispozitive recomandate de medicii ortodonți în vederea îndreptării danturii. Existența unei varietăți de tipuri de aparate dentare permite selectarea celor mai bune modele, în funcție de problema dentară cu care se confruntă pacientul și de severitatea acesteia.
Evoluția tehnologiei a dus la dezvoltarea unei palete largi de aparate dentare. Cele mai apreciate si care castiga din ce in ce mai mult teren rămân aparatele dentare invizibile, fixate în spatele dinților, a căror amplasare elimină eventuala stânjeneală creată de un aparat dentar standard.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt cele mai utilizate și recomandate de medicii ortodonți grație eficienței lor în corectarea poziției dinților. Acest tip de aparat dentar este compus din elemente precum bracketuri, sârme, inele, arcuri, butoni și ligaturi. Totodată, aparatele dentare fixe se împart în: aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare Speed, aparate dentare din safir, aparate dentare autoligaturante Damon și aparate dentare linguale.
Cel mai ieftin și mai răspândit este aparatul dentar metalic, acest tip fiind și unul cu cele mai bune și durabile rezultate. Realizat din oțel inoxidabil, aparatul dentar metalic poate fi îmbogățit cu elastice colorate pentru un aspect vesel, care iese din tipare.
Tot mai mult teren câstigă și aparatul dentar ceramic, cu o eficiență similară celui metalic, dar mult mai puțin vizibil. Cu toate acestea, dată fiind fragilitatea sa, acest tip de aparat dentar este recomandat doar în tratarea anumitor probleme ortodontice.
În pofida prețului piperat, aparatul dentar lingual, „invizibil”, se atașează pe partea din spate a dinților. Cele două tipuri existente – Incognito și STB Light lingual system – sunt alese în funcție de problema ortodontică a fiecărui pacient în parte. Ambele tipuri însă sunt discrete și confortabile și dau rezultate într-un timp relativ scurt.

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt  folosite în special în cazul copiilor, de la vârste fragede, întrucât ajută la dezvoltarea corespunzătoare a maxilarului și mandibulei, corectând eventualele probleme de poziționare a dinților pe arcadă. Chiar dacă poate corecta pe cont propriu eventualele probleme ortodontice, aparatul dentar mobil este de multe ori doar precursorul unuia fix.

Aparate de contenție

Aparatele de contenție sunt dispozitivele folosite la finalizarea unui tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, având rolul de a stabiliza poziția corectă a dinților în vederea prevenirii reapariției problemelor ortodontice. Durata purtării unui aparat de contenție variază de la caz la caz: în situația unor probleme minore, aparatul se poartă câteva luni, problemele majore necesitând utilizarea aparatului de contenție timp de câțiva ani.

Sfaturi utile atunci când porţi aparat dentar

Purtarea aparatului dentar, indiferent că este metalic, ceramic ori safir, atrage după sine o serie de reguli esenţiale legate de igiena orală, alimentaţie sau îngrijirea aparatului ortodontic . Acestea trebuie respectate cu acurateţe, pentru ca brackeţii sa nu se dezlipească, dinţii să nu se carieze, iar rezultatele tratamentului să fie optime, fără complicaţii care-ţi pot scoate bani în plus din buzunar şi te pot pune inutil pe drumuri. Descoperă unele dintre cele mai importante sfaturi de care trebuie să ţii cont atunci când porţi aparat!

Primele zile cu aparat dentar – reguli alimentare obligatorii

Aparatul dentar impune mai multe reguli alimentare pe durata tratamentului ortodontic, însă acestea sunt mai numeroase în primele zile de la aplicarea acestuia, când abia te acomodezi cu aparatul ortodontic şi ai putea resimţi un disconfort uşor la masticație ori o sensibilitate gingivală ceva mai crescută:

 • consumă alimente moi, cu textură uşoară şi semi-lichida,
 • taie alimentele în bucăţi mici,
 • mestecă încet şi cu atenţie

Sfaturi alimentare generale în timpul purtării aparatului ortodontic

Pe parcursul tratamentului ortodontic, de îndreptare a dinţilor, este indicat sa ţii cont de câteva sfaturi alimentare esenţiale, pentru a preveni spargerea sau desprinderea brackeţilor şi dezvoltarea cariilor dentare:

 • evită cât poţi de mult alimentele lipicioase sau caramelizate (bomboane, caramele etc.)
 • limitează porţiile de dulciuri (alimente bogate în zahăr)
 • evită bauturile acidulate şi sucul de fructe (erodează dinţii)
 • evită ori mestecă atent alimente tari precum nuci, migdale, alimente crocante etc., care pot sparge brackeţii.

Reguli de igienă orală pentru aparatul dentar

În timpul purtării aparatului ortodontic, regulile de igienă orală şi de periaj dentar se schimbă, întrucât există riscul ca resturi alimentare să rămână prinse între brackeţi şi dinţi este mai mare:

 • periază dinţii de cel puţin 3 ori pe zi, timp de cel puţin 2-3 minute
 • foloseşte o periuţă ortodontică, cu peri moi, blândă cu gingiile sensibile şi cu dantură
 • nu peria viguros dinţii, pentru a nu desprinde aparatul
 • foloseşte o pastă de dinţi cu fluor, pentru a reduce riscul apariţiei cariilor
 • nu renunta la aţa dentară, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare prinse între dinţi şi brackeţi.