Un implant dentar este un dispozitiv medical care se prezintă sub formă de șurub și care poate înlocui cu succes lipsa unui dinte natural.

În ultimii ani, pacienții care se confruntă cu o dantură incompletă aleg opțiunea de a-și pune un implant dentar sau mai multe, în funcție de câți dinți naturali lipsesc de pe arcadă. Există și alte metode de mascare a dinților lipsă, însă implanturile dentare au mai multe beneficii, începând de la factorul estetic și culminând cu oferirea unui confort sporit pe o perioadă lungă de timp.

Deși înregistrează un succes din ce mai în ce mai mare în rândul pacienților, un implant dentar încă reprezintă un subiect tabu pentru persoanele care caută să-și îmbunătățească dantura, dar se lovesc de criteriul financiar. Prețul implantului dentar nu este unul mic, dar reprezintă o investiție excelentă în aspectul danturii, care în final poate influența întreaga fizionomie.

Ce asteptari ai de la un implant dentar?

Beneficiile unui implant dentar sunt neprețuite, de aceea nu trebuie să ții cont numai de criteriul prețului. Așadar, iată doar câteva dintre așteptările pe care poți să le ai cu privire la implanturi dentare:

  • dinții învecinați implanturilor nu vor fi afectați
  • masticația este la fel cu cea oferită de dinții naturali
  • aspectul final este cel al unei danturi naturale
  • fața capătă un lifting și pare mai tânără
  • pronunția se îmbunătățește
  • organismul acceptă implantul

Care este pretul unui implant dentar?

Un implant dentar înlocuiește rădăcina naturală a dintelui și este format din șurub, bont protetic și coroană dentară. Ca aspect, implanturile dentare sunt similare, însă calitatea este cea care face diferența între ele. Evident că, din dorința de a se adresa unui număr cât mai mare de pacienți, unele companii importă implanturi dentare de o calitate îndoielnică. Nu te lăsa atras de avantajul financinar, deoarece lucrarea poate fi un eșec.

Prețul implantului dentar este stabilit în funcție de calitate, așadar este recomandat să consideri prețul ca fiind un criteriu de departajare între dispozitivele slab calitative și cele excepționale.

De asemenea, este indicat să alegi implanturi dentare produse de companii de renume, care investesc în permanență în tehnologii avansate, tocmai pentru a îmbunătăți performanțele dispozitivului.

Poti beneficia de un implant dentar?

În principiu, dacă ești clinic sănătos, ești eligibil pentru a beneficia de un implant dentar, însă trebuie să știi că există și situații în care aceste lucrări stomatologice nu îți sunt recomandate.

Un consult cu medicul tău te va lămuri cu privire la tot ceea ce înseamnă un implant dentar, care este prețul implantului dentar și ce beneficii obții de pe urma unor implanturi dentare de calitate.

În afară de evidenta schimbare estetică pe care o poate aduce după sine un implant dentar , există o serie de avantaje adiacente care nu trebuie neglijate atunci când luați în calcul o asemenea procedură stomatologică. Cele mai multe dintre acestea sunt direct corelate cu sănătatea dumneavoastră orală pe termen lung. Din această perspectivă, putem spune că alegerea acestui tratament ține în primul rând de responsabilitatea medicală a fiecăruia dintre noi.

Masticație corectă

Implantul dentar ajută, susține și menține o masticație corespunzătoare. Nemaifiind obligați să mestecați pe o singură parte, vă veți asigura că procesul de autocurățare a dinților decurge corect. Pe de altă parte, masticația incorectă influențează simultan și ceilalți dinți, periclitându-le starea de sănătate.

Confort în orice împrejurare

Implanturile înlătură majoritatea disconforturilor stomatologice, de la necesitatea curățării unei proteze dentare, la un zâmbet defectuos sau o igienă orală dificilă. Standardul dumneavoastră de viață va crește implicit, dar, și mai important, veți simți constant cât de convenient este să aveți implanturi atât din punctul de vedere al igienei, cât și din acela al posibilelor tratamente viitoare.

Dicție sporită

Când vorbim, unele consoane se formează pe dinți sau la baza acestora. Dacă ne lipsesc incisivii sau caninii, vom avea probleme reale de pronunție. Într-o primă etapă, corpul se adaptează, dar nu poate ajunge la performanțele pe care le avea când dantura era completă. După implantare, corpul are nevoie, din nou, de o mică perioadă de timp pentru a se acomoda, dar, de data aceasta, rezultatul este în favoarea dumneavoastră. Mai mult încă, implanturile se dovedesc mai eficiente decât protezele dentare, a căror amplasare defectuoasă poate crea impedimente dicției.

Fără dureri

Oricine a purtat proteze dentare știe că există un anumit grad de disconfort. Chiar dacă, în anumite cazuri, acesta este minimal, el poate fi înlăturat complet cu ajutorul implanturilor. Inflamațiile contextuale nu vor mai apărea și nici infecțiile datorate unei igiene precare a protezei la un moment dat.

Dinți mai sănătoși lângă implanturi

Protezele și / sau masticația defectuoasă afectează continuu starea dinților sănătoși din proximitate. Cu cât procedura de amplasare a protezei este mai dură și cu cât masticația mai puțin coerentă, cu atât cresc șansele apariției problemelor stomatologice. Implanturile, din contră, ajută la menținere naturală a dinților sănătoși prin forma lor ergonomică și neintruzivă.

Mituri despre implanturile dentare

La fel ca orice altă procedură medicală complicată, implanturile au dat naștere la diverse mituri ca rezultat al neinstruirii suficiente a pacientului în legătură cu pașii  prin care și condițiile în care au loc acestea.

Un implant este mai rezistent decât un dinte natural

Chiar dacă sunt produse din materiale extrem de puternice, implanturile nu sunt mai rezistente decât dinții naturali. Cavitatea bucală găzduiește un număr foarte mare de bacterii care, dacă reușesc să se infiltreze la baza implantului, pot produce daune similare.

Implanturile rezistă toată viața

Implanturile înlocuiesc un dinte, au aceeași funcție și tind să aibă aceeași structură. Garanția pe viață a producătorilor se referă însă la viața produsului (a implantului) și nu a pacientului. Deși există oarecare diferențe între modul în care reacționează un implant la factorii externi și modul în care se comportă un dinte natural, cele două pot fi comparate. Durata de viață a unui implant depinde de cauze medicale și igienice, care pot varia de la caz la caz.

Cu cât costă mai mult, cu atât este mai bun

Prețul final pe care îl plătește pacientul include multe alte lucruri pe lângă implant ca atare, cum ar fi procedurile stomatologice de implantare și cele adiacente. Deși prețul unui implant crește în funcție de materialele și tehnica folosite pentru producerea acestuia, această creștere implică obligatoriu o creștere a costurilor finale. Acest mit este întreținut de practica unor medici de a mări costurile procedurilor adiacente procentual cu creșterea prețului implantului. Dacă, însă, vă alegeți medicul cu atenție, această problemă (majoră) va dispărea.

În orice cabinet există prețuri ascunse

Acest fapt nu este adevărat, cu toate că incidența medicilor stomatologi care practică prețurile ascunse este semnificativă. Cel mai bun mod de a vă proteja financiar este să evitați prețurile foarte mici (este absolut coerent ca, într-un astfel de caz, să existe prețuri ascunse) și să vă instruiți în legătură cu pașii exacți necesari pentru implantarea dentară. În acest fel, nu veți avea probleme, oricare ar fi circumstanțele implantului dumneavoastră.
Este de reținut în acest context că miturile pot modifica o înțelegere adecvată și instruită a procedurilor dentare necesare implantării. Ținându-vă la curent, le puteți elimina din viața dumneavoastră, ca să vă asigurați că luați o decizie coerentă și eficientă financiar și medical.

Protetica pe implant dentar

Implanturile dentare au devenit destul de comune în prezent, deoarece tot mai multe persoane care suferă pierderi de dinți își dau seama că este important să îi înlocuiască rapid, pentru a se bucura de un zâmbet natural și a nu-și afecta viața socială. Lucrările protetice pe implant sunt de mai multe tipuri, în funcție de numărul dinților lipsă, de dorințele pacientului și de situația în care se prezintă dantura.
Protetica pe implant este un domeniu vast, iar succesul unei lucrări depinde în foarte mare măsură de calitatea materialelor folosite, dar și de experiența medicului implantolog.

Tipuri de lucrari protetice pe implanturi

Există 4 tipuri majore de lucrări protetice pe implanturi. Este vorba despre:

  • lucrări protetice fixe cimentate
  • lucrări protetice fixe înșurubate
  • lucrări protetice mobile (overdenture, supraproteze) – indicate pentru edentații totale pe una sau ambele arcade
  • lucrări protetice mobilizabile

Coroana dentara pe implant

Este una dintre cele mai simple lucrări protetice pe implant și este recomandată în cazul în care există un singur dinte lipsă.

Puntea dentara fixa pe implant

Este o soluție îndrăgită de pacienți, deoarece presupune o cimentare definitivă și nu implică scoaterea ei pentru igienizare.

Proteza telescopata pe implant

Această lucrare protetică presupune atașarea unor telescoape speciale pe implanturi, iar peste acestea aplicarea unei proteze culisante.

Proteza mobilizabila pe implant

Este ideală în cazul în care edentația este mare. Proteza mobilizabilă folosește anumite sisteme de ancorare (culise, capse, croșete, bări cu călăreți etc), cu ajutorul cărora este atașată pe implantul dentar.

Alegerea lucrarii protetice pe implant

Iată, așadar, că soluții pentru înlocuirea dinților lipsă se găsesc indiferent de problema pe care o ai. Odată ce implantul dentar este osteointegrat, medicul implantolog are sarcina de a alege cea mai bună lucrare protetică pe implant, în funcție de tipul edentației.

Lucrările protetice pe implant se pot confecționa din diferite materiale, de la metalo-acrilat, la metalo-ceramică. Acestea din urmă sunt preferate de medici și de pacienți deoarece sunt mai rezistente.