Tratamentul de albire a dinților

Tratamentul profesional de albire a dinților este pe cât de tentant, pe atât de controversat în rândul profesioniștilor în sănătate dentară și a pacienților acestora. Un zâmbet strălucitor, obținut într-un timp foarte scurt, este posibil în prezent cu ajutorul unor tehnici speciale utilizate de medicii dentiști. Care sunt principalele avantaje ale tratamentelor pentru albirea dinților, cât costă albirea dinților, dar și ce pericole poate ascunde asta, afli in cele ce urmează.

Albirea profesională a dinților

Pătarea dinților poate fi cauzată de mai mulți factori, de la fumat sau administrarea unor medicamente, până la perierea incorectă a danturii. Există două tipuri de colorare a dinților: intrinsecă și extrinsecă.
Colorarea dentară intrinsecă este cauzată de traume sau anumite medicamente, pe când cea extrinsecă este indusă de fumat, consumul de vin și alte alimente pigmentate care pătează dantura în timp. Stabilirea procedurii de albire a dinților depinde de tipul de colorare dentară.
Albirea profesională a dinților se realizează în cabinetul stomatologic, cu agenți de albire pe bază de peroxid. Aceste substanțe chimice puternice pot fi utilizate în siguranță doar de medicul dentist.

Avantajele albirii profesionale a dinților

Cel mai mare avantaj al albirii profesionale a dinților este timpul scurt de obținere a rezultatelor. Mulți pacienți observă o îmbunătățire vizibilă după prima vizită la medicul dentist.
Un alt avantaj este accesibilitatea acestui tip de tratament. Majoritatea medicilor stomatologi oferă acest serviciu în prezent.
Eficacitatea tratamentelor profesionale de albire dentară este întotdeauna satisfăcătoare. Acestea schimbă în mod radical aspectul zâmbetului, mai bine decât alte soluții mai puțin invazive, în special dacă pacientul continuă să fumeze și să consume alimente și băuturi ce pătează dantura.

Albirea dinților – riscuri

Metodele de albire a dinților sunt utilizate de tot mai multe persoane care vor un zâmbet perfect, dar tehnicile care pot oferi un alb imaculat implică uneori și riscuri. Descoperă efectele secundare ale exceselor cu privire la albirea dinților.
Atunci când este realizată fără consultarea medicului stomatolog, albirea dinților prin utilizarea de produse disponibile fără rețetă poate fi periculoasă pentru sănătatea dentară. Riscurile nu țin doar de smalțul dinților, produsele pentru albirea dentară pot afecta și gingiile.

Consecințele excesului de peroxid

Utilizate prea des, produsele care promit albirea dinților pot cauza mai multe probleme. Subțierea smalțului dentar este cea mai cunoscută, dar peroxidul are un efect puternic și asupra gingiilor. Într-o primă fază, excesul de peroxid poate produce sângerarea gingiilor. Pe termen lung, poate cauza retragerea gingiei.
Mulți își asumă aceste riscuri, dar ignoră o altă problemă importantă. Chiar și aspectul dinților este afectat de folosirea în exces a produselor de albire dentară. Albul imaculat poate fi înlocuit rapid de a nuanță ușor albăstrie și dinții pot deveni translucizi. Problemele apar în general la extremitatea dinților, dar se extind rapid. Daca albirea se desfasoara la recomandarea medicului si sub atenta spraveghere a acestuia aceste riscuri dispar.

Este periculoasă și pasta de dinți pentru albirea dinților?

În pauzele dintre tratamentele de albire a dinților, mulți utilizează o pastă de dinți care promite același efect. Specialiștii avertizează că ingredientele din pasta de dinți pentru albirea dinților nu rămân în contact suficient cu smalțul pentru a avea un efect puternic.
Pasta de dinți poate fi responsabilă însă pentru o albire temporară pe baza efectului abraziv. Rezultatele cele mai bune sunt obținute cu pastele de dinți care afectează smalțul dintelui și pot expune dentina. Pe termen lung, acest lucru duce la o culoare mai închisă pentru dinții afectați.

Eliminarea riscurilor asociate albirii dinților

Cea mai sigură cale de a proteja sănătatea dinților și a gingiilor este utilizarea cu moderație a produselor pentru albire, doar după consultarea unui medic stomatolog. Aplicarea peroxidului odată la minim 6 luni este considerată lipsită de efecte secundare. Alte tehnici mai avansate, ca microabraziunea, sunt executate doar cu precauții speciale, inclusiv remineralizarea dinților după procedură.
Atunci când folosești mai multe produse pentru albirea dinților simultan, riscurile unor probleme pe termen mediu și lung pot crește. Nu începe niciun astfel de tratament fără să te asiguri că dinții tăi nu vor suferi, lucru pe care ți-l poate confirma un medic stomatolog cu experiență.

Mituri despre albirea dinților

Toată lumea își dorește un zâmbet strălucitor și o dantură de un alb impecabil, ca la Hollywood, însă puțini sunt cei care se pot bucura cu adevărat de aceste dorințe. Albirea dinților este una dintre cele mai populare metode care țin de estetica dentară și tocmai din cauza faptului că multă lume recurge la ea sau găsește metode mai puțin invazive de a o practica, în jurul acestei tehnici au luat naștere mai multe mituri.
Miturile cu privire la albirea dinților există de foarte mult timp, însă acest lucru nu este un impediement pentru unele persoane să recurgă în continuare la acest procedeu, fie că este vorba despre un procedeu în cabinetul medicului stomatolog, fie că este vorba despre unul făcut acasă, cu o documentare prealabilă sau în lipsa ei.

Albirea dinților este pentru totdeauna?

Bine ar fi dacă ar fi așa, însă din păcate vorbim doar despre un mit despre albirea dinților. În realitate, această procedură trebuie reînnoită din când în când, în funcție de obiceiurile tale zilnice, cum ar fi consumul de cafea sau fumatul.

Albirea dinților se poate face cu orice pastă de dinți?

Acesta este un alt mit comun despre albirea dentară. Chiar dacă unele paste de dinți au proprietăți de albire, de cele mai multe ori este vorba despre substanțe ușor abrazive care curăță foarte bine dinții, nu de substanțe care albesc dinții cu adevărat. Chiar și așa, folosirea pastei de dinți de două ori pe zi este obligatorie.

Albirea dinților se poate face cu lămâie și căpșune?

Iată un mit care este parțial adevărat. Într-adevăr, lămâia și căpșunele conțin substanțe active care pot contribui la albirea dinților, însă trebuie să știi că, pe termen lung, această metodă homemade de albire îți poate afecta smalțul la fel de mult precum substanțele chimice de albire a dinților. Prin urmare, nu apela nici la lămâie, nici la căpșune prea des, dacă vrei să ai grijă de sănătatea dinților.

Albirea dinților nu are efecte adverse?

Deși multe persoane consideră că nu li se poate întâmpla nimic rău dacă apelează la albirea dinților, este bine să știi că această procedură nu este scutită de efecte adverse. De la declanșarea sensibilității dentare, până la ulcerații bucale și alte afecțiuni, pe toate le poți avea de la o simplă albire de dinți.
Dacă ești decis să apelezi la albirea dinților, nu te lăsa descurajat de aceste mituri. Cel mai bine este să îți faci un consult stomatologic și, împreună cu medicul tău, să stabiliți care este cea mai potrivită metodă de albire de dinți.